Psikolojik şiddete maruz kalan kadın ne yapmalı?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı ALO 183 Yardım Hattı, şiddet mağduru veya şiddete uğrama riski altında bulunan ve desteğe ihtiyaç duyan kişilere psikolojik, hukuki ve ekonomik danışmanlık hizmeti sunuyor ve destek sağladıkları yardım kuruluşları hakkında bilgi veriyor.
Psikolojik baskı nelere yol açar?
Depresif ruh halleri, ölüm istekleri ve intihar düşünceleri, anksiyete bozuklukları, madde ve alkol bağımlılığı, utanç ve suçluluk duyguları ortaya çıkabilir. Psikolojik şiddete maruz kalan kişinin sosyal ilişkileri, aile ilişkileri ve cinsel yaşamı bozulur.
Psikolojik şiddetin cezası ne kadardır?
MADDE 94 – (1) Bir kimseye karşı insan onuruyla bağdaşmayan, bedensel veya ruhsal acı çekmesine, zihinsel veya irade yeteneğinin zayıflamasına veya aşağılanmasına yol açacak davranışlarda bulunan kamu görevlisine üç yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir.
Kadınlar en çok hangi şiddete maruz kalır?
Türkiye’de kadına yönelik şiddet yaygındır. Yapılan araştırmalara göre kadınların %52-66’sı sözlü şiddete, %15-65’i fiziksel şiddete, %24-55’i psikolojik şiddete ve %13,5-19,3’ü ekonomik şiddete maruz kalmaktadır. %6 ila %3-15’i ise cinsel şiddete maruz kalmaktadır.
Psikolojik sorunu olan insan nasıl anlaşılır?
Akıl hastalığının belirtileri nelerdir? Konsantre olamama ve aktivitelerden uzak duramama. Paranoya ve halüsinasyonlar. Daha fazla makale…•25 Mart 2024
Psikolojik baskı yapanlara ne denir?
Zorbalık yapan kişiye “tacizci”, zorbalığa uğrayan kişiye ise “kurban” denir.
Baskıcı aile ne yapar?
Aşırı baskıcı ebeveyn tutumu: Aşırı baskıcı bir tutum benimseyen ebeveynler çocuklarına sürekli baskı yaparlar. Çocuğun kişiliğini göz ardı ederler. Çocuk kendilerine itaat etmezse fiziksel şiddet kullanırlar, baskı yaparlar, çocuğu suçlarlar veya cezalandırırlar.
Kadına şiddette 5D prensibi nelerdir?
Kadınlara yönelik şiddetin biçimleri arasında fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet yer alır. Ayrıca, erken yaşta ve zorla evlilik, “namus cinayetleri”, zorla intihar ve kadın ticareti kadınlara yönelik şiddetin en ciddi biçimleri olarak kabul edilir.
Hafif darpın cezası nedir?
Hafif yaralamanın cezası: Kasıtlı yaralama, Türk Ceza Kanununun 86/1. maddesinde şu şekilde açıklanmıştır: “(1) Başkasının vücuduna kasten acı veren veya sağlığını veya zihinsel yeteneğini bozan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
Kadına küfür etmenin cezası nedir?
Hakaret Suçu Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesine göre; bir kimsenin şeref, onur ve saygınlığına dokunabilecek nitelikte somut bir fiil veya olguyu ortaya atan veya sövmek suretiyle bir kimsenin şeref, onur ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Kadına şiddetin sonuçları nelerdir?
Kadına yönelik şiddet kesiklere, kırıklara, iç organlarda yaralanmalara, organ kayıplarına, kalıcı sakatlıklara, istenmeyen gebeliklere, HIV, PID gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve düşüklere neden olabilir.
Kadına şiddetin sebebi nedir?
Erkeklerin kadınlara şiddet uygulamasının nedenleri şunlardır: güç göstermek, öfkeyi boşaltmak, kadınları kontrol etmek veya cezalandırmak. Fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve dijital şiddetin her türlüsü buna yöneliktir. Şiddet kadınların korku, çaresizlik ve güvensizlik içinde yaşamasına neden olur.
Kadına yönelik şiddetin uzun süreli etkileri nelerdir?
Fiziksel: yaralanmalar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, düşükler, baş ve mide ağrıları, uyuşturucu bağımlılığı, astım, bağırsak hastalıkları… Ruhsal: anksiyete, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları… Ölümcül: intihar, cinayet.
Kadına şiddette 5D prensibi nelerdir?
Kadınlara yönelik şiddetin biçimleri arasında fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet yer alır. Ayrıca, erken yaşta ve zorla evlilik, “namus cinayetleri”, zorla intihar ve kadın ticareti kadınlara yönelik şiddetin en ciddi biçimleri olarak kabul edilir.
Kadına şiddetten ne kadar ceza alınır?
“Madde 96 – (1) Başkasının acı çekmesine neden olacak davranışlarda bulunan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle: – 7406/5 md.) Suç, kadına karşı işlenmişse, cezanın alt sınırı iki yıl altı aydan az olamaz.
Kadına yönelik şiddetin sebepleri nelerdir?
Kadına yönelik şiddetin nedenleri: Toplumsal ilişkiler, kadınların ailede ve toplumdaki düşük statüsü. Cinsiyetler arasında kültürel olarak eşit olmayan ilişkileri sürdürmek için bir baskı aracı olarak kullanılır. egemen toplumlar. Daha fazla makale…