Cümbür nedir?
Cümbüş, Zeynel Abidin Cümbüş tarafından 20. yüzyılın başlarında geliştirilen telli bir müzik aletidir. Sap kısmı gövdeye bağlantı noktasından ayrılabilir. Bu şekilde sadece telleri değiştirerek mandolin ve gitar gibi birçok çalgıya dönüştürülebilir. Genel yapısı banjo ve ud’a benzer.
Cümbür cemaat nedir TDK?
Opa mit Oma: “Büyükanneler ve büyükbabalarla birlikte” anlamına gelir. “Çocuklu zengin aileler, büyükanne ve büyükbabalar olmak üzere tüm topluluk.” (NB/NA, 215). “Anne-baba” ikileminden farklı olarak, farklı aile üyeleriyle yaşanan bir ikilemdir.
Cüppe ne demek TDK?
Kökeni: “Cübbe” kelimesi Arapça kökenli bir terimdir. Anlamı: “Cübbe” genellikle belirli bir giysi veya elbise türünü ifade eder.
Cühela ne demek TDK?
Cühela kelimesi Arapçadır. Cühela kelimesinin dilimize tam çevirisi “cahil olan kişi” anlamına gelir. Aynı zamanda Cühela kelimesi parazit gibi yaşayan ve hiçbir şey hakkında hiçbir fikri olmayan insanlar için kullanılır.
Çümbüş ne demek TDK?
Kökeni: “Cümbüş” kelimesi Arapçadan Türkçeye çevrilmiş bir kelimedir. Arapça kökenli olan “جمبس” (Iambus) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Cümbüş” kelimesi coşkulu ve eğlenceli bir atmosferde gerçekleşen neşeli olayları veya kutlamaları ifade eder.
Tomur ne demek TDK?
6. Köktürk, Uygur ve Karahanlı metinlerinde bulunmayan tomur kelimesi, TT’de tomurcuk anlamında kullanılmış olup ‘gelecekte sap veya çiçek verecek bitkinin filizi’ (TDK, 1998: 2231) ve domur domur ‘1. İnci gibi iri taneler halinde.’ anlamında kullanılmıştır.
Cemaat kime denir?
Cemaat veya cemaat (Arapça: جَمَاعَة), bir fikir, kitap, şeyh, imam, evliya, alim veya dini ibadet için bir araya gelen toplulukları ifade eder. İslam’da, tasavvuf ve benzeri hareketlerde belirli bir görüş ve inanca sahip gruplar için de kullanılır.
Avukat cübbe mi cüppe mi?
Ciddiye alıp almamak sizin takdirinize kalmış, ancak TDK Türkçe sözlüğünün 1983’teki 7. baskısında “cüppe” yazıyor, aslı Arapça. Daha sonra TDK sözlüğüne “cübbe” olarak eklendi. Eski TDK. 1987’de Dil Derneği kadrosu tarafından hazırlanan sözlüğe göre doğru Türkçe yazımı ve kullanımı “robe”dir.
Cüneyd ne demek TDK?
Cüneyt ismi Arapça kökenlidir ve “küçük asker” veya “savaşçı” anlamına gelir. Genellikle cesaret, kahramanlık ve savaşçı niteliklerini temsil ettiği için tercih edilir.
Hırka ne demek?
Hırka, önden açık ve genellikle yünden yapılan bir giysidir. Tarikat mensuplarının giydiği kolsuz elbiseye de denir.
Gureba ne anlama gelir?
“Gureba”, garip kelimesinin çoğuludur ve “yabancı, yetim, misafir” anlamına gelir.
Cahil cüheyla nedir?
Dilimize Arapçadan giren “cahil”, yetersiz bilgiye ve yetersiz kültür seviyesine sahip kişi anlamına gelir. Cühela kelimesi “cahil” kelimesinin çoğuludur. Cahil cühela ikilemi, etrafında olup biteni bilmeyen ve gelişmemiş kişiler için kullanılır.
Şükela ne demek TDK?
Shukela kelimesi bazen Shuku olarak kısaltılır. İkisi de aynı anlama gelir. Yani, çok güzeldi, iyiydi. Kelime sık kullanıldığından kullanımı yaygındır.
Cürün ne demek TDK?
TDK’ya göre suç kelimesi şu anlamları taşımaktadır: – suç, – kabahat, – kusur veya hata, hata.
Cemaat ne demek dîn?
Fıkıhta, imamla birlikte namaz kılan cemaate atıfta bulunur. İslam’da, cemaatle ibadet teşvik edilir ve bazı hizmetler için cemaatle katılım bile gereklidir. Beş vakit namaz, haftalık cuma namazları ve bayram namazları, cemaatle yapılan en önemli hizmetlerdir.
TDK cübbe ne demek?
Cübbe, üniversite öğretim görevlileri, mezunlar veya kişiler tarafından giyilen, zaman zaman din adamları tarafından da giyilen, geniş kenarlı, düğmesiz ve uzun bir giysi olarak bilinmektedir.
Cemaat nasıl yazılır TDK?
TOPLUM KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIMINA ÖRNEKLER Önde Yunan patriği, arkada tüm toplulukların patrikleri, hepsi altın cübbeler ve altın taçlar içinde, mezarın etrafında dönüyor, değnekleriyle taşa vuruyorlardı.