Çilehane ne için kullanılır?
Kırk günlük özel eğitim halk arasında işkence olarak da bilinir. Bilindiği üzere “çile” kelimesi Farsça chihil (kırk) kelimesinden türemiştir. Zamanla bu ifade zorluk ve acı anlamında “acı çekmek” veya “ızdırap çekmek” anlamına gelmeye başladı; localardaki özel yerlere de çilehane deniyordu.
Çilehaneye kimler girer?
Hacı Bektaş Velî, Erbaîn’i farklı zamanlarda ve farklı yerlerde üretmiştir. İşkence (halvet) genellikle derviş tekkelerinde gerçekleşir. Şeyh, dervişi bir odaya (Çilehane) alır, dua eder ve odadan çıkar. Bu süre zarfında derviş, gerekmedikçe dışarı çıkmaz veya kimseyle konuşmaz.
Günümüzde çilehane var mı?
Buhara evliyalarından Şeyh Merzuban-ı Veli Hazretleri’nin yaklaşık 8 asır önce Sivas’ın Zara ilçesinde gerçekleştirdiği işkence, bugün sadece meraklı izleyicileri ağırlıyor.
Çilehane nasıl bir yer?
Kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Bektaşi kültürü bilinmesi ve öğretilmesi gereken bir kültürdür. Ayrıca Hacıbektaş semtinde bulunan mevcut cezaevi ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle kapatılmıştır. Çilehane bölgesinde çok önemli isimlerin mezarları ve büyük şairlerin yolu ve heykelleri bulunmaktadır.
Halvete neden girilir?
Tasavvuf terimi, bencil arzulardan kurtulmak ve manevi saflığa ulaşmak için sıkı bir perhiz ve çile dönemi anlamına gelir. Tasavvuf terimi, inananın kırk gün boyunca özel bir yere çekilmesi ve kendini ibadete adaması anlamına gelir.
Osmanlıda çilehane nedir?
Anadolu’da 40 günlük özel inziva eğitimine “çile” denir. Çile kelimesi de Farsça kökenli bir kelimedir; kırk (chihil) anlamına gelir (Uludağ, 2002: 102). Zamanla Türkçe’de “zorluklar” anlamına gelmeye başlamıştır. Bu nedenle localardaki özel mekanlara “çilehane” denilmiştir.
Çilehane kimin?
Alevi-Bektaşiler tarafından kutsal kabul edilen Çilehane, Hacı Bektaş Veli Dervişhanesi’nin yaklaşık 3 km doğusunda engebeli bir alanda yer almaktadır. İlçede hakim bir konumda bulunan Çilehane, III. derece tabiat koruma alanı olup Hacıbektaş Belediyesi’ne aittir.
Çileye girmek ne demek?
Sınava gir AÇIKLAMA: Dervişlerin kendilerine kırk gün boyunca koydukları zorlu ve perhiz dönemine girmek.
Çile ne kadar sürer?
Büyük işkence 40 gün sürer. 21 Aralık’ta başlar ve 31 Ocak’a kadar sürer. Küçük işkence 20 gün sürer. 1 Şubat’ta başlar ve 20 Şubat’ta sona erer. “Acı” kelimesi Divani Lügat it-Türk’te de geçer.
Somuncu Baba sırrı nedir?
O zamanın en önemli manevi liderlerinden biri olan Emir Sultan Hazretleri, Somuncu Baba’yı duymuş ve onu fırınında ziyaret etmiştir. Emir Sultan Hazretleri onun sıradan bir fırıncı olmadığını düşünmüş, fırında ateş olmadığını görmüş ve ona bu işin sırrını sormuş, o da: “Aşk ateşiyle pişirilmiştir.” demiş.
Tasavvufta çile ne demek?
Tasavvufta kulun Allah’tan başka her şeyden vazgeçmesi anlamına gelen bir terim. Tasavvufun bir terimi olup, takipçinin inzivadan çıkıp, egosundan arınmış ve ilahi niteliklerle bezenmiş olarak, insanlarla kaynaşması anlamına gelir.
Çille hane ne demek?
ÇİLLE HÂNE: İki Farsça kelimeden oluşan terim. Çile çekilen yer anlamına geliyor.
Çilhane nedir?
Şili 2.00×3.
Hacı Bektaş Delikli Taş nerededir?
ÇİLEHANE: Çilehane, şehir merkezine 3 km uzaklıkta, tek girişi ve tek çıkışı olan küçük bir mağaradır. Doğuya doğru eğimli bir tepe üzerinde yer almaktadır.
Hacıbektaş 5 Taşlar Nerededir?
Beştaşlar, Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nın kuzeybatısında, Çivril köyü sınırları içerisinde, Çinge çayının kuzey yamacında, ilçe merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan ve Alevi-Bektaşilerce kutsal sayılan bir yerdir.
Halvet kaç gün sürer?
İnzivaya çekilme sadece kırk günle sınırlıdır ve toplumdan izole bir hayat hoş görülmez. Anahtar Sözcükler: Tasavvuf eğitimi, Halvet, Erbaîn, Gümüşhânevî.
Halvet yapmak ne demek?
Halvet: Arapçada yalnız kalmak ve tenha bir köşeye çekilmek anlamına gelir. Tasavvufta ise şeyhin, öğrencisini belli bir süre için dış dünyadan izole edilmiş karanlık bir yere götürüp zihinsel olarak yoğunlaşması ve bazı özel zikirlerle zühd ritüelleri yapması anlamına gelir.
Çille hane ne demek?
ÇİLLE HÂNE: İki Farsça kelimeden oluşan terim. Çile çekilen yer anlamına geliyor.
Çile çekene ne denir?
Mesela çile çeken derviş çilenişin, çilesini tamamlayana çilekeş, çilesini yarıda bırakana çilesiken denir. Çilesini tamamlamayan ve yarım bırakan derviş tekrar çile çekmek zorundadır. Mevlevi tarikatında çile 1001 günlük bir süredir. Bu tarikat içinde çilesini çekmemiş olan tarikat üyesine “Kann” denir.