Ayıplı mal kaç gün içinde ihbar edilir?
Satış tarihinde yürürlükte olan 4077 sayılı TKHK’nın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre; tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde, bariz ayıpları satıcıya bildirmekle yükümlüdür.
Ayıplı mal için ihtarname şart mı?
198) T.B.K. 223/2. Maddeye göre bu ayıbın derhal bildirilmesi zorunludur. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ve 15. Hukuk Dairesi içtihatları, ayıbın bildirilmesinin resmî olmayıp tanıkla ispat edilebileceğini kabul etmiştir.
Ayıplı mal zamanaşımı süresi ne kadardır?
Ayıplı mallarda zamanaşımı süresi nedir? Başka kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, maldaki ayıplardan kaynaklanan sorumluluk için zamanaşımı süresi, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye tesliminden itibaren iki yıldır.
Ayıplı mal satanı nereye şikayet edebilirim?
Bakanlığımız bünyesinde kurulan ‘Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’ tüketicilerimizin sorunlarına çözüm sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için başvurmaları gereken ilgili mercilere yönlendirildiği bir ‘çağrı merkezi’ işlevi görmektedir.
Ayıplı kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?
Tüketici haklarını kullanmadan önce, satın aldığı ürünün ayıplı olduğunu 30 gün içinde satıcıya bildirmelidir. Bu eyleme hukuken “ayıp bildirimi” denir. Ayıp bildirimi resmi olmadığı için, ayıp bildirimi telefonla veya şahsen yapılabilir.
Ayıp ihbarı zorunlu mu?
Malın ayıbı alıcıya teslim anında aşikar ise bu ayıbın 2 gün içinde satıcıya bildirilmesi zorunludur. Bu düzenleme Türk Ticaret Kanunu md.
2 el araba satışlarında cayma süresi ne kadardır?
Evet, satın alınan malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa tüketiciler, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde iadesini, ayıpsız bir ürünle değiştirilmesini, ayıp oranında fiyat indirimi veya ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
Ayıplı mal için tazminat davası açılabilir mi?
Arızalı mallar için gecikme tazminatı davası açma imkânı vardır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketicinin arızalı ürüne karşı seçimlik hakları bulunmaktadır. 6502 sayılı Kanun’un 11. maddesine göre tüketici sözleşmeden dönebilir, ürünü ayıpsız benzeri ile değiştirebilir, …
Notersiz ihtarname geçerli mi?
Bu nedenle ihtar seçimi tarafların takdirindedir. Noterin görevlerinden biri ihtar göndermektir; ancak noter ihtarı hazırlamak ve ihtarı noter aracılığıyla göndermekle yükümlü değildir.
Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?
Satıcı, satılan malın belirli özelliklere sahip olup olmadığını alıcıya bildirmek zorundadır. Mallar; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve duyurularında belirtilen özellikleri taşımıyorsa veya malın taşıması gereken özellikleri taşımıyorsa ayıplı sayılır.
Ayıplı mal durumunda tüketici hakları nelerdir?
6502 sayılı Kanun’un 11. maddesi, malın ayıplı olması halinde tüketicinin seçimlik haklarını düzenlemektedir. Bu seçimlik haklar içerisinde tüketici; Müşteri, sözleşmeden cayma, malı ayıpsız bir malla değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım isteme hakkına sahiptir.
Satıcının ağır kusuru nedir?
Satıcı, satış sözleşmesi konusu malın yeni olmadığı halde yeni olduğu kastıyla teslim etmişse, alıcı da hiç kullanılmamış bir ürün satın aldığı varsayımıyla sözleşmeyi imzalamışsa, ‘ağır ayıp’ söz konusu olur.
Ayıplı mal davası ne kadar sürer?
Araç kusuru davası ne kadar sürer? Ancak dava açılmadan önce kusurların ön bulguları ve tespitleri zamanında ve usulüne uygun olarak yapılırsa davanın bir yılda veya en fazla 1,5 yılda tamamlanması mümkündür. Ancak mahkemelerin iş yoğunluğunu da hesaba katmak gerekir.
Ayıplı mal kaç günde değiştirilir?
Ayıplı ifa Tüketici, bu ayıbı ifa tarihinden itibaren otuz gün içinde sağlayıcıya bildirmekle yükümlüdür.
Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?
Tüketiciler, Ücretler Kanunu uyarınca yasal ücretlerden muaf tutulsalar da, masrafların önceden ödenmesi ve delillerin önceden ödenmesi gibi yasal masraflar yine de tüketici tarafından karşılanmalıdır.
Kusurlu ürün nereye şikayet edilir?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre tüketici işlemlerinden ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıkların çözüm yerleri; tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya ikametgahının bulunduğu yerdeki tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleridir.
Resmi ihbar süresi ne kadardır?
– Çalışanın hizmet süresi 6 ila 18 ay arasında ise bu süre dört haftadır (28 gün). – 18 ay ile 3 yıl arasında görev yapanlar için ihbar süresi altı haftadır (42 gün). – 3 yıldan fazla süredir görev yapanlar için ihbar süresi sekiz haftadır (56 gün).
Ayıplı mal kaç günde iade edilir?
Kusurlu ifa Tüketici, bu kusuru ifa tarihinden itibaren otuz gün içinde sağlayıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici, sözleşmeden dönme, hizmeti tekrar kullanma veya bedeli kusur oranında düşürme hakkına sahiptir.
Ayıplı mal şartları nelerdir?
Ayıplı mal sayılması için, sözleşmede kararlaştırılan malın teslim edilmiş olması, ancak malın beyan edilen niteliğe sahip olmaması veya malın niteliği ve niteliği gereği sahip olması gereken özelliklerden yoksun olması gerekir. Bu nedenle, malın miktarının az olması ayıp olarak değerlendirilmez.