Osmanlıca mülâhaza ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Mürtekir ne demek?
Anlamı: “Mülteci” dinini değiştiren veya dini inançlarını terk eden kişiyi ifade eden bir terimdir.
Mürtekib-i kebire ne demek?
Büyük günahlar veya büyük günahlar ayet ve hadislerde büyük günahlar olarak tanımlanmıştır ve Kuran’da işlenmesi kesinlikle yasaktır. Bunlar cezalandırılabilir ve İslam’da bunları işleyenler hem bu dünyada hem de ahirette cezalandırılacaktır.
Müretteb ne demek?
1. Gemi, uçak vb. araçlarda görevli tüm personel. 2. Alt.
Mülahazara ne demek?
Dikkate almak ne anlama gelir? Bir konu hakkında netleşene kadar derinlemesine düşünmek, yansıma olarak adlandırılır. Bu kelime aynı zamanda sonuç çıkarmak ve gözlem yoluyla incelemek anlamına da gelir.
Müptelâ ne demek Osmanlıca?
Arapça blw kökünden gelen mubtalāˀ مبتلا kelimesi “sıkıntıya düşen, imtihan edilen kimse” anlamına gelir.
Mürtekip ne demek bulmaca?
Rüşvet alan, mürted, dönek.
Mürekkeb ne demek TDK?
Bir sözcüğün hecelerinin veya öğelerinin, sözcüğün bütünü tarafından verilen anlamın bir kısmını verdiğini ifade eden mantıksal bir terim. Bir sözcük hecelere bölündüğünde, hecelerin o sözcük tarafından verilen anlamın hiçbir kısmını vermediğini ifade eden mantıksal bir terim.
Mürtet ne demek din?
Mürted, İslam’dan dönen kişidir. Tanım, yalnızca başka bir dine geçen veya dini tamamen terk edenleri değil, aynı zamanda küfür, sapkınlık veya inançsızlığı ima eden bir eylem veya sözle İslam’ın “temel inanç veya inancını” inkar edenleri de içerir.
3 Büyük günah Nedir?
“Büyük ve küçük günahlar” ifadesi Kutsal Kur’an’da yer alır, ancak büyük ve küçük günahlar arasında ayrım yapmaz. “Şirk”, “küfür” ve “nifak” büyük günahlardır.
Zina yapan biri cennete girebilir mi?
Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Evet, zina etse de, hırsızlık yapsa da cennete gider.”
7 Büyük günah Nedir Hristiyanlıkta?
İnsanları günaha sürükleyen etkenleri düşünen Hristiyan din adamları, insanda bulunan bazı unsurlara işaret etmişlerdir. Yediyle sınırlı olan ve günah olarak kabul edilen bu unsurlar kibir, açgözlülük, şehvet, öfke, kıskançlık, tembellik ve oburluktur.
Mürabek ne demek?
1. Çok saygıdeğer, hürmete lâyık, muhterem: Alnı açık, mübarek ve asil yüzlü (Hüseyin Sîret). Mübarek bir adamdır.
Müreddit ne demek?
(ﻣﺘﺮﺩّﺩ) sıf. (Ar. tereddütlü, “durmadan gidip gelmek, kararsız olmak” fiilinden) Karar veremeyen, kararsız, tereddütlü: Boris tereddüt etti ve tereddüt etti (Ömer Seyfeddin).
Mürahık ne demek?
Sözlükte “yaklaşan, erişen, zamanı gelen” anlamlarına gelen rehak (ruhûk) kökünden türeyen murâhik kelimesi, “bülûğ çağına yaklaşan çocuk” anlamına gelir; bu durumdaki kıza murāhika denir.
Mülazım ne demek Osmanlıca?
Arapçadan dilimize giren “mülazım” kelimesi “mülazemet” kelimesinden türemiştir. Mülazemet, bir yerde kalmak, sürekliliği sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Uzun süre bir yerde çalışan kişilere teğmen denir. Bu kelimenin çağrışımı teğmendir.
Mütekasif ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺘﻜﺎﺛﻒ) sıf. (ar. tekāѕuf mutekāѕif “yoğunlaşmak” kökünden) Yoğunlaşmış, yoğunlaşmış, yoğunlaşmış: Artık ortalık tamamen kararmıştı, iki arkadaş birbirlerini bulanık görüyorlardı (Hâlit Z. Uşaklıgil).
Müşahhas ne demek Osmanlıca?
muşahhas – Nişanyan Sözlüğü. Arapça şχṣ kökünden gelen ve “seçkin, belirli, kişileştirilmiş, tekil” anlamına gelen mushaχχaṣ مُشَخَّص kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve bitmek üzere. Aralarında hiçbir bağ yoktur, ayrıdırlar. Herkesten ayrılıp bir kişiyle kalmak.